Tìm kiếm tài liệu miễn phí

Kinh Doanh Marketing (52.284)

Semi-automatic creation and exploitation of competence ontologies for trend aware profiling, matching and planning

Human resource managers are confronted with the problem that they have to fulfil the enterprise’s competence needs either by developing their current staff or by recruiting new employees. In both cases decisions about who to select for the new position and more often which competences are crucial for the future success. This is especially true for highly dynamic industries like the IT industry. This article presents our work from the KoPIWA project in the Digital Economy. Our approach is based on a conceptual model that encompasses the market level, the social context and relations between competences. This model is the foundation for the ontology based decision support system for human resource managers presented in this article. To semiautomatically create and update the competence ontology methods from the areas data mining, social network analysis and information retrieval are employed. The results of these methods with regard to recruiting and learning processes are presented.


Using reflective journals to engage students in learning business process management concepts

Business Process Management (BPM) is an emerging discipline involving managers making a variety of decisions that have enterprise-wide impacts. The abilities to think critically and reflect on experience are capabilities required by managers in dealing with BPM-related decisions on a day-to-day basis. This paper describes the use of reflective learning journals as a way of developing reflective capabilities and engaging students in learning BPM concepts. The reflective journal entries of 102 students enrolled in a Master’s level BPM unit offered by a business school are analysed using the Leximancer qualitative data analysis software tool. Through an analysis of what students write about in their journals and how their entries are constructed, key characteristics of reflective learning journals are identified in relation to the challenges of BPM education.


Consolidating findings from business process change case studies using system dynamics: The example of employee morale

In this paper, we explore system dynamics as a useful approach to consolidate findings from case studies on business process change (BPC) projects. We compile data from 65 BPC case studies to develop a system dynamics simulation model that helps us to investigate ‘employee morale’ as an important construct in BPC projects. We show that such simulation models consolidate the complex and often non-linear findings from BPC case studies in a way that makes it available to discourse among researchers, lecturers and students as well as BPC professionals. Thus, this paper contributes to knowledge management and learning by suggesting system dynamics as a valuable approach to illustrate and convey the complex relationships between important constructs in BPC. This paper also contributes to the domain of business process management by demonstrating the benefits of system dynamics as a way to review and consolidate the abundance of BPC case studies.


Hoàn thiện khung pháp lý về bảo hộ nhãn hiệu nổi tiếng ở Việt Nam - Một số giải pháp

Những nỗ lực và cố gắng của Việt Nam trong lĩnh vực hoàn thiện các khuôn khổ pháp lý liên quan đến bảo hộ quyền sở hữu trí tuệ (SHTT) nói chung, nhãn hiệu nổi tiếng nói riêng trong thời gian qua là đáng ghi nhận, song cơ chế đảm bảo thực thi các quy định đó còn có những hạn chế, hiệu quả của quá trình áp dụng pháp luật chưa cao. Trên cơ sở đánh giá quy định của Luật SHTT về bảo hộ nhãn hiệu nổi tiếng, các tác giả đề xuất một số giải pháp hoàn thiện cơ chế pháp lý nhằm thúc đẩy và tăng cường hiệu quả bảo hộ nhãn hiệu nổi tiếng ở Việt Nam.


Bài thuyết trình môn Quản trị công ty: Các tài liệu nội bộ trong quản trị công ty

Bài thuyết trình với các nội dung: điều lệ công ty; quy chế nội bộ công ty; quy tắc quản trị công ty; quy tắc đạo đức kd trong công ty. Để nắm chi tiết các nội dung nghiên cứu mời các bạn cùng tham khảo bài thuyết trình.


Nền kinh tế số của Việt Nam: Kịch bản phát triển và hành động cụ thể

Thương mại điện tử tăng trưởng nhanh, nội dung số là điểm sáng, các dịch vụ chính phủ điện tử đang được triển khai nhanh chóng, nền kinh tế chia sẻ ngày càng phát triển… đó là những tiền đề quan trọng để khẳng định nền kinh tế số của Việt Nam là một sự phát triển tất yếu. Có 4 kịch bản cho tương lai nền kinh tế số của Việt Nam đến năm 2045: kịch bản truyền thống, kịch bản chuyển đổi số, kịch bản xuất khẩu số, kịch bản tiêu dùng số. Các kịch bản này được Bộ Khoa học và Công nghệ (Việt Nam) cùng với Cơ quan Nghiên cứu Khoa học và Công nghiệp Úc (CSIRO) xây dựng với một lộ trình và danh sách các hành động cụ thể. Tìm ra con đường phù hợp nhất để đầu tư liên tục cho phát triển nền kinh tế số chính là việc đặt các thứ tự ưu tiên, cũng như thiết lập trình tự phát triển đúng sẽ đảm bảo phân bổ nguồn lực tối ưu và lợi nhuận tối đa cho Nhà nước để tiếp tục đầu tư.


Doanh nghiệp điện tử: Xu hướng phát triển và nhận diện rủi ro

Trong nền kinh tế số, mô hình doanh nghiệp điện tử (e-enterprise) tuy còn mới mẻ nhưng đang không ngừng phát triển. Từ đó đặt ra hàng loạt thách thức trong việc xây dựng các hành lang pháp lý điều chỉnh mô hình doanh nghiệp này. Bài viết phân tích thực trạng của doanh nghiệp điện tử cũng như pháp luật thực định, từ đó chỉ ra những rủi ro pháp lý có thể phát sinh từ e-enterprise, qua đó đề xuất về mặt pháp luật nhằm tạo điều kiện thuận lợi cho mô hình mới mẻ này phát triển tốt hơn và an toàn hơn.


Quản trị thương hiệu trong thời đại CMCN 4.0 từ góc độ sở hữu trí tuệ

Trong thời đại cách mạng công nghiệp 4.0 (CMCN 4.0), quản trị hiệu quả thương hiệu là một trong những nội dung quan trọng để góp phần tăng cường năng lực cạnh tranh, nâng cao uy tín cho doanh nghiệp, từ đó góp phần tạo ra danh tiếng, giá trị cho cả nền kinh tế. Việc quản trị thương hiệu (QTTH) đòi hỏi sự am hiểu thấu đáo các kiến thức kinh doanh cùng với các kiến thức về quản trị tài sản trí tuệ. Thực tế cho thấy, đã có một bộ phận đáng kể các doanh nghiệp ý thức được vai trò và tầm quan trọng của việc QTTH trong quá trình xây dựng, phát triển hoạt động kinh doanh nhưng không phải tất cả đều đã nắm chắc các yếu tố cũng như vai trò của các yếu tố cấu thành thương hiệu trong hoạt động quản trị. Trong phạm vi bài viết, từ góc độ sở hữu trí tuệ (SHTT) tác giả phân tích những tác động của CMCN 4.0 tới hoạt động QTTH, trên cơ sở đó đưa ra một số lưu ý cho các doanh nghiệp khi thực hiện việc QTTH trong bối cảnh CMCN 4.0 đang diễn ra mạnh mẽ.


Một số định hướng góp phần đưa yến sào trở thành sản phẩm quốc gia có uy tín

Trong thời gian qua, tận dụng lợi thế địa lý và điều kiện tự nhiên, một số tỉnh như: Khánh Hòa, Kiên Giang… đã tập trung đầu tư cho nuôi, chế biến, phân phối, nghiên cứu bảo tồn nguồn lợi yến sào và bước đầu thu được giá trị kinh tế cao cho địa phương và doanh nghiệp, tạo thêm nhiều công ăn việc làm... Tuy nhiên, để đưa yến sào trở thành sản phẩm trọng điểm quốc gia có uy tín thì cần tạo lập hành lang pháp lý vững chắc và xây dựng các tiêu chuẩn quốc gia phục vụ thị trường nội địa và xuất khẩu một cách hiệu quả.


Quản trị thương hiệu: Bài học kinh nghiệm từ các thương hiệu hàng đầu Việt Nam

Một số thương hiệu có điểm xuất phát chỉ là một mô hình kinh doanh nhỏ lẻ, tự phát nhưng đã trở thành thương hiệu nổi tiếng và có giá trị lớn bởi vì họ đã biết biến thương hiệu trở thành những “tấm khiên” bảo vệ và đồng thời là công cụ sắc bén để làm nổi bật giá trị trước những đối thủ cạnh tranh. Ở Việt Nam, công tác quản trị thương hiệu chưa được quan tâm và đầu tư xứng tầm tại hầu hết các doanh nghiệp cho nên vẫn còn nhiều doanh nghiệp thất bại trong xây dựng thương hiệu. Bài học kinh nghiệm từ những thương hiệu hàng đầu tại Việt Nam như Viettel, Vinamilk, Petrolimex, Sabeco, Masan và Dove là những gợi ý quan trọng giúp những doanh nghiệp đang “loay hoay” quản trị thương hiệu có thể đưa ra được chiến lược hiệu quả nhất cho riêng mình.


Thúc đẩy cải tiến năng suất doanh nghiệp thông qua thiết lập hệ thống cơ sở dữ liệu chuẩn đối sánh và thực hành tốt nhất về năng suất

Mô hình thực hành chuẩn đối sánh (Benchmarking) đã được áp dụng từ lâu tại nhiều nước trên thế giới. Ở Việt Nam, nhiều doanh nghiệp cũng đã tiếp cận mô hình này nhưng chưa thực sự phát huy được hiệu quả. Nhằm giúp các doanh nghiệp có điều kiện tốt nhất trong áp dụng mô hình, Viện Năng suất Việt Nam đã xây dựng và vận hành hệ thống cơ sở dữ liệu chuẩn đối sánh và thực hành tốt nhất về năng suất nhằm giúp các doanh nghiệp thông qua các đối thủ cạnh tranh có thể đưa ra các phương pháp tốt nhất để cải tiến doanh nghiệp của mình.


Thành viên hội đồng quản trị độc lập và ban kiểm soát trong cấu trúc quản trị Công ty cổ phần tại Việt Nam

Bài viết này thảo luận về sự tương quan giữa ID và Ban kiểm soát, đưa ra một số kiến nghị cho việc cải thiện hiệu quả hoạt động tại Việt Nam. Đặc biệt, bài viết trình bày cách thức làm thế nào để ID và Ban kiểm soát có thể cùng tồn tại trong cơ cấu quản trị công ty tại Việt Nam.


The impact of intellectual capital on performance: Evidence from the public sector

This paper investigates the influence of intellectual capital on organizational performance in the public sector and studies the interconnections between intellectual capital variables within the latter setting. It follows a quantitative research approach where data was collected from 371 employees in a public entity within the Gulf Cooperation Council (GCC) region. The findings highlight the importance of human, social and organizational capital in enhancing performance in the studied organization. Furthermore, the results show that the examined forms of capital can be interconnected. These outcomes support the earlier findings on the positive impact of intellectual capital variables on performance and, provide valuable and rather rare insights on the latter interrelationships within the GCC public sector.


An exploratory study on knowledge sharing practices among professionals in Bangladesh

This study aims to explore the environment, behaviour patterns, and use of information and communication technologies (ICTs) for knowledge sharing (KS) practices by the professionals from different sectors in Bangladesh. This study employs the quantitative approach and a survey method. The findings show that the professionals held positive perceptions about KS practices and most of them believe that KS practices can enhance their professional efficiency. While most professionals found ICTs useful for KS, they faced technological problems in addition to communication and social problems in sharing knowledge.


Information system quality in work-life balance

This paper aims to look for the role information systems quality may play in work-life balance among Malaysian ICT employees. The results of this study will be useful in the development of new tools and technologies that are focused on ISQ dimensions primarily information system quality which can be helpful to devise suggestions to the ICT sector on matters pertaining to sustainable development/policy formulation with reference to achieving a good work-life balance. A total of 79 respondents’ views were analyzed using Partial Least Square (PLS) to obtain the final results. The results showed that information quality and system quality has strong effect on work-life balance as compared to service quality which showed no relation to work-life balance.


The impact of downsizing on knowledge sharing in an airline company

Companies are becoming more proactive towards changes in face of the turbulent environment. As the market becomes increasingly unpredictable, people are forced to develop their individual potentials for the sake of survival. Besides personal development, interaction among people through sharing of knowledge is equally critical. This paper discusses the impact of downsizing on knowledge sharing environment in an airline company. The findings reveal that employees had different views on the impact of downsizing on knowledge sharing. Their views were influenced by self-enthusiasm towards knowledge sharing. The availability of media for sharing also had an influence on knowledge sharing.


Encouraging knowledge sharing behavior through team innovation climate, altruistic intention and organizational culture

The purpose of this study is to investigate the relationships among team innovation climate, altruistic intention, creative culture, and knowledge sharing behavior of employees. A survey-base study was conducted with 319 software managers working in teams in Pakistan. The results of this study revealed that team innovation climate had positive impact on altruistic intention and knowledge sharing behavior. Moreover, altruistic intention and organizational culture had positive impact on knowledge sharing behavior. Limitation of the study and recommendations for future study are also discussed.


Challenges of knowledge integration in small and medium enterprises

This study attempts to develop a better understanding of the challenges of knowledge integration (KI) within the innovation process in Small and Medium Enterprises (SMEs). Using several case studies, this study investigates how knowledge integration may be managed within the context of innovation in SMEs. The research places particular focus on identifying the challenges of knowledge integration in SMEs in relation to three aspects of knowledge integration activities, namely knowledge identification, knowledge acquisition, and knowledge sharing. Four distinct tasks emerged in the knowledge integration process, namely team building capability, capturing tacit knowledge, role of knowledge management (KM) systems, and technological systemic integration. The paper suggests that managing knowledge integration in SMEs can be best managed by focusing on these four tasks, which in turn will lead to innovation.


Designing for innovation or adaptation: The symmetry, syntopy and synchrony of boundary spanning partnerships

The Internet is enabling a new economy based on the networking of human knowledge. While the benefits of using I.T. to connect people to people and people to information within a business are commonly understood, much less is known about the advantages of well-managed partnerships across corporate boundaries. Building on the findings of a recent study of knowledge creating collaborations (Gadman and Cooper 2003), and the growing interest in Open Source Software development communities, (Von Hipple and Von Krogh 2003), (Cole and Lee 2003), this paper addresses the importance of selecting the most appropriate collaborative strategy to meet business needs and the challenges of managing relationships which often span organizational cultures and boundaries. The findings are relevant to any company that depends on the free flow of ideas among smart people and provides a lens through which we can learn and discover new and creative possibilities for the future...


KM infrastructure and electronic services with innovation diffusion characteristics for community economic development

Building knowledge management (KM) infrastructure involves reuse and refocus of several existing infrastructure components, and awareness around future visions and conditions of infrastructure. We present a community perspective using a staircase metaphor for conceptualizing government supported KM infrastructure and services. Additionally we illustrate a model for government’s role in providing and leveraging infrastructure components from all tiers of government. With examples, we build a case for adding diffusion of innovation characteristics, and features from innovation networks analysis in KM infrastructure. Observability and trialability are important to knowledge acquisition, while compatibility are central to knowledge application, packaging, and creation. Ease of use, and perceived usefulness affects knowledge use in all its forms.


Knowledge management strategic alignment in the gulf cooperation council countries

Organizations today should actively incorporate knowledge strategy (KS) into their Business Strategy (BS) as knowledge has been recognized as a strategic element in the performance of the organization. Hence, the current research hypothesis that the alignment between BS and KS has a positive effect on the organizational performance.


Case-based reasoning as a technique for knowledge management in business process redesign

Business Process Redesign (BPR) helps rethinking a process in order to enhance its performance. Practitioners have been developing methodologies to support BPR implementation. However, most methodologies lack actual guidance on deriving a process design threatening the success of BPR. In this paper, we suggest the use of a case-based reasoning technique (CBR) to support solving new problems by adapting previously successful solutions to similar problems to support redesigning new business processes by adapting previously successful redesign to similar business process. An implementation framework for BPR and the CBR’s cyclical process are used as a knowledge management technical support to serve for the effective reuses of redesign methods as a knowledge creation and sharing mechanism.


Reconsidering the tacit-explicit distinction - A move toward functional (tacit) knowledge management

To move beyond the technology focus and adequately embrace knowledge, organisations need a working conceptualisation of knowledge. Within the literature, the dominant conceptualisation converges around the acknowledgement of tacit and explicit types distinctly. This paper argues that a more fundamental approach is necessary. The functional view is a theory on the nature of knowledge that serves as a promising alternative. By placing knowledge within the context of goals and formalisation possibilities, it can help transform organisations from information-intensive to truly knowledge-based.


IMPaKT: A framework for linking knowledge management to business performance

A number of organisations have recognised the importance of managing their organisation knowledge in a more structured manner. However, the question arises as to how to evaluate the benefits of a Knowledge Management (KM) strategy and its associated initiatives on the performance of the organisation. This paper presents a framework for the assessment of the likely impact of KM and discusses findings from an evaluation workshop held to critique the framework.


Constructing an innovation business model marketing 6.0

The study aims to review literatures including industry 4.0, web 1.0 to 6.0, O2O marketing (click-andmortar), omni-channel marketing, Marketing 1.0 to 6.0. And explore what are the essential dimensions in the marketing 6.0 model.


Bài giảng Quản trị chuỗi cung ứng - Chương 2: Hoạt động điều hành chuỗi cung ứng (Lập kế hoạch và nguồn cung cấp)

Bài giảng trình bày mô hình hoạt động của chuỗi cung ứng; dự báo nhu cầu trong lập kế hoạch; định giá sản phẩm; quản lý tồn kho; tìm nguồn cung ứng; tín dụng và các khoản phải thu. Mời các bajnc cùng tham khảo bài giảng để nắm chắc kiến thức.


Bài giảng Quản trị chuỗi cung ứng - Chương 1: Tổng quan về chuỗi cung ứng - GV. Lê Văn Phong

Bài giảng với các nội dung: một số định nghĩa về chuỗi cung ứng; quản lý chuỗi cung ứng, chi phí dành cho hậu cần toàn cầu; đặc tính của chuỗi cung ứng; hoạt động của chuỗi cung ứng những đối tượng tham gia trong chuỗi cung ứng; thiết lập chuỗi cung ứng phù hợp với chiến lược kinh doanh...


Các yếu tố tác động đến tránh né quảng cáo trên Facebook của giới trẻ tại Tp. Hồ Chí Minh

Nghiên cứu này nhằm khám phá và khẳng định các yếu tố tác động đến sự tránh né quảng cáo trong môi trường mạng xã hội Facebook của giới trẻ. Dữ liệu được phân tích từ 335 khách hàng là giới trẻ tại khu vực TP. Hồ Chí Minh.


Ảnh hưởng của hiệu quả truyền thông marketing lên hành vi truyền miệng - trường hợp khách hàng là thuê bao di động tại khu vực nông thôn

Truyền thông truyền miệng được biết đến như là một hình thức truyền thông có tác động mạnh mẽ lên hành vi khách hàng. Nghiên cứu này cho thấy hiệu quả truyền thông của các doanh nghiệp cung cấp dịch vụ thông tin di động có ảnh hưởng như thế nào đến hành động truyền miệng của khách hàng sống tại khu vực nông thôn.


Thuật ngữ căn bản của Digital Marketing

Tài liệu cung cấp các thuật ngữ căn bản của Digital Marketing với tên viết đầy đủ và giải thích ý nghĩa của các thuật ngữ như: back links, bounces, conversion, daily budget, destination URL, display URL, Google adwords, Google display network, Google search network...


Tài liệu mới download

Từ khóa được quan tâm

Có thể bạn quan tâm

Bộ sưu tập

Danh mục tài liệu